Kawa na dobry początek dnia, to jak zawsze kawa Latte. Dużo spienionego mleka, odrobinę kawy i szczypta przypraw. Mniam 🙂

Oto mój przepis na delikatną kawę z kardamonem na dobry początek dnia:

  1. Pół kubka mleka bez laktozy mocno spieniam w ekspresie ciśnieniowym / zamiennie idealnie nadaje się do tego ręczny spieniacz mleka za kilka złotych jak np. taki 

  2. Kawę w ziarnach mielę, żeby miała świeży aromat – kawa dowolna w zależności od tego jaki smak najlepiej lubisz.  Najczęściej dla siebie wybieram kawę łagodną, delikatną w smaku. Kawę parzę.

  3. Do jednej małej porcji zaparzonej kawy, dodaję szczyptę cynamonu,  sproszkowanego imbiru, kardamonu oraz cukier (ja słodzę, ale jeśli Ty nie – pomiń ten składnik). Wszystko mieszam. Pod wpływem gorącej temperatury kawy naturalne aromaty zaczynają intensywniej pachnieć.

  4. Kawową mieszankę powoli wlewam po ściance kubka do ubitej piany z mleka.

  5. Delikatnie mieszam do połączenia składników /mleko i kawa rozwarstwiają się/

Idealnie smakuje z maślanymi kruchymi ciastkami własnej roboty. Jeśli lubisz oryginalny smak polecam moje ulubione połączenie Kawa na dobry początek dnia + imbirowe cukierki czyli imbir kandyzowany /przepis tutaj/ostre aromatyczne cukierki, wspaniale podkreślą smak aromatycznej, porannej kawy.Miłego, spokojnego dnia i pysznej kawy!

kasia kozłowska kołodziejska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here